Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΟΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ DNA
Θωρακίζουν το σύστημα από τον εχθρό λαό

Με τις ψήφους ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. εγκρίθηκαν χτες οι αντιδραστικές διατάξεις ενώ στο πνεύμα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας ήταν και η άσφαιρη κριτική του ΠΑΣΟΚ

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιπαλεύει με συνέπεια τα μέτρα παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιπαλεύει με συνέπεια τα μέτρα παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων
Το «πακέτο» των κατασταλτικών μέτρων, που περιέχεται στο νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών και με το οποίο στοχοποιείται ακόμα πιο έντονα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ψηφίστηκε χτες στην Βουλή, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προτεινόμενου νόμου. Εκτός από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα καρτοκινητά, που οδηγούν σε «φακέλωμα» εκατομμυρίων πολιτών, ψηφίστηκαν και οι τροπολογίες για την γενίκευση της χρήσης υλικού προερχόμενου από τους λεγόμενους «καμερο-χαφιέδες» καθώς και η δημιουργία βάσης δεδομένων γενετικού υλικού (DNA).

«Ολη η συζήτηση με τις κάμερες δεν έχει κανέναν άλλο λόγο, παρά την παρακολούθηση του μαζικού λαϊκού κινήματος» τόνισε παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Θύμισε ότι «το 2007 ο κ. Σανιδάς έδωσε την έγκριση να παρακολουθούνται από τις κάμερες οι εργατικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, δηλαδή δικαιώματα των εργαζομένων, αυτά τα συνταγματικά δικαιώματα, το Σύνταγμα που λέτε ότι υπερασπίζεστε, παραβιάζονται με τις κάμερες».

Επίσης επισήμανε ότι «παραγγέλθηκαν οι κάμερες, αγοράστηκαν, χρυσοπληρώθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις παράγγειλε και τις πλήρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τις βάζετε σήμερα σε χρήση και θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε συνολικά. Να μην αφήσετε κανέναν που να περπατάει αμέριμνος. Οι πάντες να παρακολουθούνται. Αυτή η λογική, η λογική του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, να παρακολουθούν τα πάντα, να μην υπάρχει εκδήλωση, κοινωνική δραστηριότητα, αγώνας, κινητοποίηση, διεκδίκηση».

Μεθοδευμένη εξέλιξη

Ο Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε παράλληλα ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο αφού «σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθεί και θωρακίζεται το αστικό κράτος. Θωρακίζεται γιατί φοβάται. Φοβάται τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Γιατί η βαθιά καπιταλιστική κρίση οδηγεί σε αγώνες, σε κινητοποιήσεις, σε διαμαρτυρίες, σε διαδηλώσεις».

Συνολικά ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου για να υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθούνται τα πάντα και οι πάντες και μάλιστα νόμιμα. Η επίκληση των λόγων άμυνας και ασφάλειας θα δίνει τη δυνατότητα προληπτικής παρακολούθησης των εργαζόμενων. Μπορεί να φακελώνονται πολίτες, εργαζόμενοι, που κατηγορούνται για ένα απλό πλημμέλημα που μπορεί, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, να επισύρει καταδίκη τριών μηνών φυλάκιση με τη δημιουργία του αρχείου DNA».

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο κλίμα των ημερών σημειώνοντας πως «δεν θεωρούμε ούτε αθώα, ούτε τυχαία την υπερπροβολή, η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλη αυτήν την υπόθεση της σύλληψης των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Η διόγκωση ενεργειών, δράσεων, οι κίνδυνοι που δήθεν απορρέουν από την παρουσία χιλιάδων κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, όλα αυτά προσπαθούν να καλλιεργήσουν, να διαμορφώσουν ένα κλίμα ανοχής απέναντι σε μέτρα που παρουσιάζονται σαν λύση απέναντι στο κοινό έγκλημα και την πρόληψή του».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι «δεν θεωρούμε τα ατομικά πολιτικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες αφ' ενός και αφ' ετέρου την ασφάλεια των πολιτών δυο μεγέθη ανταγωνιστικά» αλλά «θεωρούμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών».

«Κριτική» αβανταδόρικη στην κυβέρνηση

Την πρόφαση της ενίσχυσης της ασφάλειας επικαλέστηκε χτες για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας «έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε μια ατζέντα, η οποία να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο ασφάλειας στον Ελληνα πολίτη. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση και αυτήν την υποχρέωση εκτελεί υλοποιώντας διακηρύξεις και διατάξεις όχι ευκαιριακά, αλλά υλοποιώντας προθέσεις οι οποίες είχαν σαφέστατα δηλωθεί στην αρχή του χρόνου».

Παράλληλα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι τροπολογίες που αφορούν τη χρήση των καμερών και των βάσεων δεδομένων γενετικού υλικού στηρίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οπως είπε - σχετικά με το ποιες αρχές μπορούν να εποπτεύουν αυτές τις διαδικασίες - αυτά ορίζονται στον νόμο 2492/97, «όμως, ο ν. 2492/97 πρέπει να γίνει αντιληπτός σε συνδυασμό με την Οδηγία 95/46. Η Οδηγία 95/46 ρητά εξαιρεί από το πλαίσιο προστασίας τα θέματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρ. Παπουτσής εστίασε την κριτική στην κυβέρνηση, στο θέμα της αποτελεσματικότητας των κατασταλτικών μηχανισμών. Οπως είπε απαιτείται «μία συντεταγμένη πολιτεία, με καλά οργανωμένες υπηρεσίες και μέσα, τα οποία να μπορούν να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών». Συνολικά υποστήριξε ότι «είναι θέμα αποτελεσματικότητας του κράτους. Είναι ζήτημα νομιμότητας των λειτουργιών της κεντρικής κρατικής μηχανής».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας Αλέκος Αλαβάνος, υποστήριξε ότι κακώς η κυβέρνηση επικαλείται την οδηγία 95/46 γιατί «η Οδηγία δεν έχει μεταφερθεί στο Εθνικό Δίκαιο» προσθέτοντας πως «παραβιάζετε και το Σύνταγμα, διότι το άρθρο 9α του Συντάγματος αναθέτει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών». Αναφανδόν υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκε για μια ακόμη φορά ο ΛΑ.Ο.Σ. με την εισηγήτριά του Χρύσα Αράπογλου να επισημαίνει πως «η δημιουργία αρχείου DNA στο Αρχηγείο της Αστυνομίας αποτελεί, σύμφωνα με την άποψή μας, ένα άλλο εργαλείο που θα διασφαλίσει σίγουρα την απόδειξη της ενοχής ή της μη ενοχής κάποιου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ